Europa serami stoi

Kulinarny horyzont Europy nie byłby pełny bez serów. Praktycznie każdy europejski kraj ma swoje tradycyjne sery, którymi może chwalić się na świecie, Polska nie jest w tej materii wyjątkiem. Prawdziwym serowym zagłębiem jest od wieków Francja, gdzie liczba serowych gatunków oscyluje wokół liczby 400.

Wybitny francuski polityk Charles de Gaulle powiedział swego czasu, iż trudno jest rządzić państwem, który ma 365 gatunków sera, stąd często w publikacjach ta liczba wymieniana jest jako obowiązująca. Jednak de facto może ich być znacznie więcej. Serami stoją również inne śródziemnomorskie kraje – szczególnie Włochy oraz Grecja.

Włosi wzbogacają serem swoje pizze, zapiekanki, posypują startymi serami makarony zjadane z dodatkiem sosów. Grecy z kolei są mistrzami w wytwarzaniu serów kozich, z kultową fetą na czele. Z użyciem twardych i słonych serów greckich przyrządza się wiele smakowitych dań i przekąsek, na czele z wyborną grecką sałatką.

Brytyjczycy chwalą się z kolei znakomitym cheddarem – serem intensywnie żółtym i bardzo aromatycznym.