Jak się robi przetwory?

Przygotowywanie weków nie jest wcale trudne. Naprawdę nie potrzeba do tego jakiś szczególnych umiejętności, a z pewnością warto postarać się o to, żeby przez cały rok móc spożywać smaczne i zdrowe potrawy. Na samym początku powinniśmy przygotować odpowiednią ilość pojemników, w których potem umieścimy przetwory. Najczęściej wykorzystuje się do tego celu słoiki. Na tym etapie trzeba je dokładnie umyć, sprawdzić, czy nie są uszkodzone oraz wygotować bądź włożyć na kilka minut do gorącego piekarnika.

Kolejnym etapem jest właściwa selekcja owoców i warzyw. Wybierajmy wyłącznie dojrzałe, jędrne i świeże sztuki. Sprawdźmy, czy nie mają robaków i czy nie są nadgniłe albo spleśniałe. Owoce i warzywa trzeba potem opłukać, ale uważajmy na to, żeby zbytnio nie nasiąknęły wodą, bo stracą swój smak. Każdy rodzaj produktów należy inaczej przygotować do zawekowania.

Odpowiednie przepisy znajdziemy na przykład w Internecie. Kiedy już poddamy je pasteryzacji i upewnimy się, że są szczelnie zamknięte, to ulokujmy je w chłodnym miejscu. Optymalnym wariantem jest tutaj piwnica. Jak widać, przygotowywanie przetworów nie jest jakąś wielką sztuką. Warto więc gromadzić tego typu zapasy, ponieważ są i smaczne, i zdrowe.

Ich zaletą jest również to, że można je długo przechowywać, chociaż rzecz jasna nie można z tym przesadzać.