Przetwory robione w domu

Żeby zrobić domowe przetwory, trzeba przede wszystkim zgromadzić dobre jakościowo owoce i warzywa. Niestety, w sklepach trudno o naprawdę wartościowe produkty, a jeśli już je tam znajdziemy, to z pewnością zapłacimy za nie odpowiednie pieniądze. Zdecydowanie korzystniej jest samodzielnie hodować rośliny albo kupować je od znajomych.

Jagody czy borówki możemy samodzielnie nazbierać w lesie i zażyć przy okazji trochę świeżego powietrza. Chyba nikogo nie trzeba przekonywać, że domowe przetwory są zdecydowanie zdrowsze i smaczniejsze od kupionych w sklepie. Trzeba jednak przestrzegać kilku prostych zasad podczas ich przygotowywania, żeby potem móc cieszyć się wspaniałym smakiem i naturalnym aromatem warzyw i owoców przez cały rok.

Ważny jest dobór właściwych składników – musimy odrzucić wszystkie nadgniłe, spleśniałe oraz robaczywe sztuki. Musimy również zwrócić uwagę na świeżość oraz właściwy stopień dojrzałości. Konieczne jest zadbanie o sterylność pojemników na przetwory, którą uzyskamy na przykład przez wygotowanie ich.

Naczynia muszą być także całkowicie szczelne. Przetwory w eleganckich słoikach mogą stanowić prawdziwą ozdobę kuchni, jednak pamiętajmy o tym, że powinno się je przechowywać w chłodnych miejscach, do których kuchnia raczej nie należy. Piwnica będzie dla nich zdecydowanie lepszą przestrzenią.