Serowy zawrót głowy

www.ciuchometr.pl

Ser to jeden z najbardziej popularnych produktów nabiałowych i zarazem taki produkt, który ma wiele bardzo odmiennych twarzy. Są kraje na świecie, gdzie wytwarza się setki gatunków serów o najróżniejszym smaku i aromacie i z użyciem rozmaitych składników. Polska również zalicza się do serowych potęg, o czym za chwilę będziemy pisać.

Jeśli chodzi o spożycie serów, to kształtuje się ono różnie, ale generalny wniosek jest taki, że dobrych i wartościowych serów jemy zbyt mało. To błąd, który warto skorygować. Obecność serów w naszej diecie dostarcza nam licznych witamin i mikroelementów, które powstają na drodze fermentacji i dojrzewania serów.

Zwykły biały ser jest źródłem wielu minerałów, dostarcza lekkostrawnego białka, a przy tym jest sam w sobie chudy, ponieważ nie ma w nim większości tłuszczu mlecznego. Znakomitym produktem ubocznym przy wyrobie białych serów jest też serwatka – niestety często traktowana jako odpad i wylewana. Tymczasem płyn jest szalenie zdrowy i dostarcza energii.

Niektóre firmy używają go jako składnika napojów izotonicznych.