Sos w wersji light

Skoro dipy mają różne oblicza i to już ustaliliśmy, byłoby dziwne, gdyby nie istniały specjalne przepisy na dipy w wersji light – o obniżonej zawartości tłuszczu. Mamy czasy, w których coraz więcej osób chce odżywiać się zdrowo i przy tym ograniczać liczbę spożywanych kalorii. Stąd wielką karierę robią linie produktów light i fit, które pojawiają się w marketach, dyskontach i delikatesach.

Wśród nich nie brakuje serków i jogurtów z niską lub nawet zerową zawartością tłuszczu. Takie wyroby są świetną bazą do przyrządzenie dietetycznego, ale nadal smakowitego dipu. Uzupełnieniem składu sosu może być majonez light – takowych również przybywa.

Nie są bardzo drogie i niewiele różnią się smakiem od tradycyjnego, tłustego majonezu. Reszta to już standard – możemy dodać do dipa takie przyprawy, które nam odpowiadają. Tym samym nie ma powodu, by odmawiać sobie takiej przyjemności, nawet jeśli akurat jesteśmy na diecie i staramy się ograniczać kaloryczne dania i przekąski.

Ci bardziej leniwi mogą szukać gotowych dipów typu light, które oferują sklepy.