Świat aromatycznych dipów

http://tom-pak.pl/doubletto/

Kończymy wątek serów i zajmiemy się teraz sosami, a konkretnie ich specyficzną postacią jaką są dipy.

Cieszą się one od lat wielką popularnością, ponieważ są łatwe w przyrządzeniu, smakowite i pasują niemalże do wszystkiego.

Cechą dipa jest to, że to sos podawany na zimno, zwykle na bazie jogurtu, gęstej śmietany lub majonezu.

Dip jest sosem gęstym, ponieważ ma się dobrze osadzać na produktach, które będziemy w nim zanurzać.

Ma to swoje konsekwencje – dipy są przez to mniej wydajne, dlatego zawsze lepiej przygotować sobie zapas, aby raptem nie okazało się, że sosu zabraknie, podczas gdy na stole wciąż będą produkty do „maczania”.

Jeśli chodzi o smaki dipów, to ich ilość jest tak naprawdę nieograniczona.

Owszem, istnieją evergreeny w postaci dipów szalenie popularnych – czosnkowe, paprykowe czy koperkowe są stałym elementem niemal każdego dipowego posiłku.

Tak naprawdę ogranicza nas tylko wyobraźnia i chęć do podejmowania eksperymentów.

Nic nie stoi na przeszkodzie, by raczyć podniebienie swoje oraz gości autorskimi recepturami, które potem każdy będzie chciał nam skraść.