Podstawą zdrowego żywienia jest spożywanie naturalnych pokarmów. W dzisiejszych czasach żywność sprzedawana w sklepach często nafaszerowana jest różnego rodzaju substancjami chemicznymi, które wpływają zarówno na jej smak, jak i wartości odżywcze. Całkowicie naturalne produkty są natomiast bardzo drogie. W takich warunkach warto zakładać ogródki warzywne i sadzić drzewa owocowe. Oczywiście, przez cały rok nie można spożywać świeżych jarzyn i owoców z przydomowej hodowli, ponieważ nie pozwala na to klimat panujący w naszym kraju. Warto jednak robić przetwory z tych produktów. Do przetworów powinniśmy dobierać wyłącznie świeże owoce i warzywa. Zwróćmy również uwagę na to, czy nie są one przypadkiem robaczywe, nadgniłe albo spleśniałe.

Oczywiście, jarzyny i owoce przed włożeniem do słoików należy opłukać. Najlepiej jest nie kroić ich na drobne kawałki i nie obierać ze skórek. Do wytwarzania przetworów najczęściej wykorzystuje się zwykłe słoiki. Trzeba je jednak wcześniej wyparzyć. Zwróćmy uwagę na to, czy nakrętki nie są uszkodzone albo zardzewiałe, żeby można było za ich pomocą szczelnie zamknąć weki. Istotne jest również właściwe przechowywanie przetworów. Jeśli dysponujemy piwnicą, to właśnie w niej powinniśmy umieścić słoiki. Zanim je tam zaniesiemy, sprawdźmy, czy wszystkie są szczelnie zamknięte.