Własna żywność

www.forum-ipe.org

Każdy z nas chciałby jeść zdrowo, jednak nie wszystkich stać na ekologiczną żywność, która w dzisiejszych czasach jest zdecydowanie droższa od zwykłej. Jeśli mamy taką możliwość, to powinniśmy samodzielnie ją produkować, na przykład w przydomowym ogródku. Z wyhodowanych owoców i warzyw warto robić przetwory, a ich produkcja jest naprawdę tania.

Skąd wziąć słoiki na przetwory? Najprostszym sposobem na ich zdobycie jest kupienie ich w sklepie. Można jednak również zbierać pojemniki po majonezie, musztardzie i innych produktach, aby potem wtórnie je wykorzystać. W ten sposób zaoszczędzi się parę złotych.

Wszystkie pojemniki na przetwory trzeba jednak dokładnie sprawdzić, wyczyścić i wyparzyć – dopiero wtedy będą gotowe. Jakie owoce i warzywa dobierać do przetworów? Zasada jest prosta – im lepsze okazy wyselekcjonujemy, tym smaczniejsze będą nasze przetwory. Wszystkie one muszą być dojrzałe, ale już nie przejrzałe.

Kluczowa jest ich świeżość, więc najlepiej niech będą to okazy zerwane tego samego dnia. Od razu wykluczyć należy również te owoce i warzywa, na których znajdziemy ślady pleśni, zgnilizny czy też pozostałości do obecności robaków. Warto mieć na uwadze, że owoce możemy pozyskiwać nie tylko z własnego ogródka, ale również z lasu.

Dziko rosnące jagody, borówki czy maliny świetnie nadają się do przetworów.